Одобриха 12 млрд. евро за Гърция

Еврозоната одобри петия транш от спасителния пакет от 110 млрд. евро, след като парламентът на Гърция прие новите мерки за икономии, изискани от ЕС и МВФ.

03.07.2011 | 09:41 Редактор: Красимир Лаков
Одобриха 12 млрд. евро за Гърция

Финансовите министри от страните в еврозоната одобриха предоставянето на спешната помощ от 12 млрд. евро на Гърция до 12 юли. След продължилата късно снощи над два часа конферентна връзка, министрите съобщиха, че в близките седмици ще уточнят детайлите на втория пакет от помощи, включително и относно равнището на участие на частния сектор.
Еврозоната одобри петия транш от спасителния пакет от 110 млрд. евро, след като парламентът на Гърция прие новите мерки за икономии, изискани от ЕС и МВФ. Делът на Международния валутен фонд в поредния транш беше 3,3 млрд. евро, докато този на страните в еврозоната 8,7 млрд.евро.
След конферентната връзка министрите изясниха, че новият спасителен план за Гърция може да бъде финализиран до есента, преди плащането на следващия транш по първия план, съобщи германският финансов министър Волфганг Шойбле: „Работата по новия план за Гърция се води интензивно”, посочи той и допълни, че той може да бъде финализиран „преди предоставянето на следващия транш през есента”. Така заплахата от дефолт в Гърция намаля значително, поне засега. По време на конферентната връзка, министрите отбелязаха „със задоволство” победата на гръцкото правителство в ключовия парламентарен вот за приемане на мерките за стриктни икономии, които бяха изискани от европейските лидери и МВФ. От своя страна, Атина приветства потвърждението, че ще получи средствата, без които страната бе застрашена от фалит, още преди 15 юли, когато трябва да направи значителни плащания на своите кредитори.
Това развитие засили международното доверие в страната. Сега важното е да осъществим решенията на парламента ефективно и навреме”, подчерта новият гръцки финансов министър Евангелос Венизелос.