Китай откри най-дългия мост над морски води

Китайското транспортно съоръжение има по- голяма дължина от досегашния рекордьор - мостът на езерото Пончартрейн в щата Луизиана в САЩ.

30.06.2011 | 15:19 Редактор: Красимир Лаков
Китай откри най-дългия мост над морски води

Най-дългият мост над морски води беше открит днес в китайския град Кингдао. Мостът е наречен Qingdao Haiwan Bridge и има обща дължина от 42.4 км. Китайското транспортно съоръжение е с по-голяма дължина от досегашния рекордьор - мостът на езерото Пончартрейн в щата Луизиана в САЩ. За изграждането му са били необходими само 4 години, а разходите възлизат на 125 милиарда лева.
Мостът е едно от чудесата на инженерната мисъл в Китай, което демонстрира технологичния напредък на страната през последните години. Пътят върху моста има 6 ленти за движение като е изграден на 5 200 колони. По съоръжението ще минават повече от 30 000 автомобила на ден, като ще съкрати пътя от центъра на град Кингдао до предградието в Хуангадао с около 30 минути.
Също днес, в Китай беше официално пуснат влака стрела между Пекин и Шанхай, който се движи с 300 км/час. С него връзката между двата града ще става за около 5 часа при нужни 10 с конвенционалните влакове. Разстоянието между Пекин и Шанхай е 1318 км. Влакът е конструиран в Китай, като има внос на отделни части от Япония, Германия и Франция. Китай планира да изгради 13000 см високоскоростен релсов път, с който да конкурира самолетните превози в страната.