Вън Цзябао пристигна в Берлин

Настоящото посещение на китайския премиер в Берлин вероятно ще подейства успокояващо за валутните пазари и за еврото.

28.06.2011 | 10:44 Редактор: Красимир Лаков
Вън Цзябао пристигна в Берлин

Китайският премиер Вън Дзябао пристигна в Берлин за разговори с канцлера на Германия Ангела Меркел. Сред основните теми на предвидените срещи са еврото и дълговата криза в еврозоната и двустранните икономически отношения.
Днес в Берлин се провежда първата в историята среща на кабинетите на двете страни. Преди да започне обиколката си в Европа, китайският премиер заяви, че страната му е готова да помага на Европа сега и в бъдеще, като първите стъпки са били закупуването на европейски ценни книжа от Китай. Сега в Берлин китайската страна отново изтъква, че стабилизирането на еврото е от изключителна важност за всички. От април Китай е започнал да купува държавни ценни книжа от Европа за няколко милиарда евро. Настоящото посещение на Вън Дзябао в Берлин вероятно ще подейства успокояващо за валутните пазари и за еврото. Визитата може да се превърне в положителен прецедент, когато не само Световната банка и Международният валутен фонд, но и една силна икономика като китайската се опитват да помогнат за решаване на кризата в Европа.
Икономическите отношения между Китай и Германия са отлични през последните години, въпреки известни пречки, натрупани покрай срещата на Меркел с Далай лама преди няколко години и опитите й да защити човешките права и свободи в Китай.