Бан Ки-мун беше преизбран за Генерален секретар на ООН

Президентът на Генерална асамблея Джоузеф Дейс заяви, че Бан Ки-мун е повишил ролята на световната организация при много тежки условия.

22.06.2011 | 13:06 Редактор: Красимир Лаков
Бан Ки-мун беше преизбран за Генерален секретар на ООН

Общото събрание на ООН гласува единодушно за преизбирането на Бан Ки-мун за Генерален секретар на организацията. Това ще бъде втори мандат за 67-годишния кореец, когото Общото събрание аплодира горещо.
Президентът на Генерална асамблея Джоузеф Дейс, в която са представени 192 страни членки, заяви, че Бан Ки-мун е повишил ролята на световната организация при много тежки условия.
От своя страна, постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс заяви:
„През последните четири и половина години Генералният секретар управляваше организацията в трудно време, но с уверена ръка. Той има предимствата от мъдростта и натрупания опит по време на дългата му и успешна служба в полза на обществото”.
Бан Ки-мун обяви желанието си да се кандидатира за втори мандат в началото на този месец, като нямаше нито един съперник за поста, защото всички регионални групи го подкрепиха. Той беше предложен за поста от Съвета за сигурност на ООН през миналата седмица.
На церемонията в Главната квартира на ООН в Ню Йорк, Бан Ки-мун се закле с вдигната дясна ръка и с положена лява ръка върху оригинала на Хартата на ООН. В словото след преизбирането си той заяви, че ООН е на предната линия в защита на хората, както никога досега. “Поддържаме мира в страни като Судан, Демократична република Конго и Сомалия, в Афганистан , Ирак и Близкия изток. Ние отстояваме демокрацията, справедливостта и човешките права в Бряг на слоновата кост, в Северна Африка и на всички други места,” каза още днес преизбраният генерален секретар на ООН .
Бан Ки-мун благодари на Общото събрание на организацията, като заяви, че ще продължи да разчита на сътрудничеството и подкрепата, гласувано му до този момент.