Япония е готова да помага на Гърция

Това се отнася и за другите страни от еврозоната, които имат финансови проблеми, заяви днес финансовият министър на Япония Йошихико Нода.

21.06.2011 | 15:41 Редактор: Красимир Лаков
Япония е готова да помага на Гърция

Министърът на финансите на Япония Йошихико Нода заяви, че неговото правителство е готово да подкрепи Гърция. Това се отнася и за другите страни от еврозоната, които имат финансови проблеми и изживяват криза на дълга, допълни Нода. „Япония ще си сътрудничи с международната общност за да ограничи риска за разпространяване на кризата”, заяви японският министър на финансите по време на пресконференция в Токио.
Японското правителство се включи в усилията за спасяване на закъсалите страни от еврозоната, като закупи ценни книжа от програмата за Европейска финансова стабилност на стойност 1 млрд. евро. „Бихме искали да продължим да допринасяме за тази програма и да помогнем за финансовата стабилност на Европа”, допълни Нода.
Опасенията, че кризата може да се разпространи, доведоха до решения от страна на редица инвеститори да се включат в програмата за постигане на финансова стабилност в Европа. Представители на ЕС заявиха, че ще бъде направено всичко възможно да се предотврати разпространяването на дълговата криза и върху други уязвими страни, като Ирландия и Португалия.