Днес гласуват вота на доверие за новия кабинет на Папандреу

Протестиращи планират голям митинг преди вота на доверие.

21.06.2011 | 14:01 Редактор: Красимир Лаков
Днес гласуват вота на доверие за новия кабинет на Папандреу

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще се изправи днес пред вот на доверие в парламента. Това препятствие ще трябва да премине неговият реконструиран кабинет преди да бъде поставен за гласуване новият пакет с мерки за икономии следващата седмица, предаде Reuters.
Протестиращи планират голям митинг преди вота на доверие, а работниците от държавната електрическа компания на Гърция започнаха от полунощ в неделя серия от 48-часови стачки, което демонстрира нивото на социална съпротива срещу мерките за затягане на коланите.
Преди вота министър-председателят призова депутатите да подкрепят новото правителство и заяви, че картината на национално разделение не помага на Гърция да оцелее, а международните кредитори искат страната да стъпи на собствените си крака.
Папандреу назначи в петък реконструираното правителство, за да прокара петгодишния пакет, включващ нови увеличения на данъците и орязване на разходите. Премиерът настоя за вота, за да получи така необходимата подкрепа за особено непопулярния план за драстични бюджетни икономии.  Въпреки крехкото мнозинство, с което разполага управляващата партия ПАСОК, Папандреу е убеден, че ще може да прокара реформите. Само приемане на съкращенията в държавните разходи ще гарантира на Гърция отпускане на крайно необходимия пореден транш от международната финансова помощ. Ако гръцкият парламент стигне до консенсус по новата програма до 28 юни, Еврогрупата ще даде зелена светлина за превеждане на 12 милиарда евро, които да спасят Гърция от банкрут.