Китайският президент е в Русия

При срещата между президентите на Китай и Русия са били обсъдени доставките на руски газ за Китай, двустранното сътрудничество и международната обстановка.

16.06.2011 | 15:02 Редактор: Красимир Лаков
Китайският президент е в Русия

Китайският президент Ху Дзинтао е на четиридневно държавно посещение в Русия. Очаква се основни теми на разговорите му с руските ръководители да бъдат енергийни проекти и двустранната търговия, съобщава  агенция DPA.
По време на срещата между президентите на Китай и Русия, Ху Дзинтао и Дмитрий Медведев, са били обсъдени доставките на руски газ за Китай, двустранното сътрудничество и международната обстановка.
Медведев и Дзинтао ще участват и в Международен икономически форум, открит днес в Санкт Петербург.
Двустранният търговски обмен между Китай и Русия достигна през миналата година 59 млрд.долара, което е скок от 34% спрямо предходната 2009 г. Според източници от Кремъл, Китай е станал тази година най-големият търговски партньор на Русия. Двете страни се опитват да постигнат споразумение за доставки на руски природен газ, но работните екипи все още не успяват да постигнат напредък в тежките преговори, съобщава агенция Reuters, като се позова на служители на руската държавна компания "Газпром". Китай е дал да се разбере, че не е готов да плаща повече от 250 долара за хиляда кубични метра "синьо гориво", докато Русия се стреми към минимално равнище от 300 долара.
След преговорите между двамата президенти, са били подписани девет споразумения между двете страни, включително за сътрудничество в областта на енергетиката, за междубанково сътрудничество, за създаването на смесени предприятия и др.