Общонационална стачка блокира Чехия

Общонационалната стачка днес в Чехия е парализирала обществения транспорт най-вече в Прага и в по-малка степен в другите по-големи градове на страната.

16.06.2011 | 11:04 Редактор: Красимир Лаков
Общонационална стачка блокира Чехия

Общонационална стачка блокира Прага и други големи градове в Чехия днес. Синдикатите в страната обявиха масовия протест, започнал в полунощ, в знак на протест срещу реформите на правителството. Синдикатите не са съгласни с подготвяните реформи в здравеопазването, пенсионната и социална област.
На среща на тристранната комисия премиерът Петър Нечас от дясната Гражданска демократическа партия обеща засега здравната реформа да не бъде обсъждана и придвижвана напред. Въпреки направеното обещание синдикатите не отмениха стачката. Според Нечас стачката ще донесе само загуби за икономиката и няма да доведе до нищо позитивно. Левите партии, представени в чешкия парламент – социалдемократите и комунистите, подкрепиха общонационалния протест.
Общонационалната стачка днес в Чехия е парализирала обществения транспорт, основно в Прага и в по-малка степен в другите по-големи градове на страната.
За първи път в историята си пражкото метро не работи заради стачка. Дори при общата стачка през преломната 1989 година метрото спря работа само за един час, а при катастрофалното наводнение в Прага през август 2002 година отделни участъци от метрото продължиха да функционират. От останалите превозни средства на градския транспорт в Прага покриват не повече от 30% графика си. За 24 часа е спрял целия железопътен транспорт в Чехия.