Кандидатите за поста директор на МВФ останаха двама

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) започва да търси консенсус сред своите 24 члена за определяне на новия управляващ директор на фонда.

14.06.2011 | 13:46 Редактор: Красимир Лаков
Кандидатите за поста директор на МВФ останаха двама

Вече е известно, че в надпреварата за поста останаха само френският министър на финансите Кристин Лагард и управителят на мексиканската централна банка Агустин Карстенс. Третият кандидат, 67-годишният управител на израелската централна банка Стенли Фишер, изрази съжаление, че кандидатурата му е била отхвърлена заради регламента на МВФ за възрастово ограничение. Фишер отбеляза, че възрастовото ограничение не е уместно в днешно време.
Мексиканецът Карстенс от своя страна изтъкна, че следващият директор на МВФ не трябва да е европеец, каквато беше традицията досега. Според него кандидатурата на Лагард ще създаде конфликт на интереси, защото Гърция, Ирландия и Португалия са взели големи заеми от фонда.
55-годишната Кристин Лагард има подкрепата на Европа, но също и на някои африкански и близкоизточни страни. 53-годишният Карстенс се смята за кандидат на развиващите се пазарни икономики, въпреки че Китай, Индия и Бразилия не са обявили официално, че го подкрепят. През следващите дни Управителният съвет на МВФ ще изслуша оставащите двама кандидати в надпреварата - Карстенс и Лагард.
Новият ръководител на фонда трябва да бъде избран до 30 юни.