Кадафи няма да се оттегля

Турция, единствената мюсюлманска страна член на НАТО, предложи в петък гаранции на либийския лидер, за да напусне Либия.

13.06.2011 | 11:47 Редактор: Красимир Лаков
Кадафи няма да се оттегля

Говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим заяви, че правителството в Либия отхвърля всякакви преговори по въпроса лидерът Муамар Кадафи да напусне страната. Това бе всъщност отговор на предложението на Турция да даде "гаранции" на полковника, ако напусне Джамахирията, предаде агенция Франс прес.
"Никой няма право да иска от лидера да се оттегли – зави Муса Ибрахим. - Никой не може да идва тук с план, включващ оттеглянето му." Говорителят на либийското правителство добави, че идеята е "неморална, незаконна и лишена от всякакъв смисъл". Турция, единствената мюсюлманска страна член на НАТО, предложи в петък гаранции на либийския лидер, за да напусне Либия.
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Кадафи "няма друг избор освен да напусне Либия, със съответната гаранция”, като допълни, че такава му е била дадена. По думите на Ердоган на либийския лидер му е било обещано съдействие да бъде пратен, където пожелае, като повече подробности относно обещаните гаранции не бяха посочени.
Междувременно, Либийската държавна телевизия излъчи нов запис на Кадафи, който се срещна с президента на Международната федерация по шах Кирсан Илюмжинов, с когото изигра партия шах, предаде АФП.
Илюмжинов, който посети Триполи, съобщи, че Кадафи не възнамерява нито да се оттегли, нито да напусне Джамахирията, тъй като това е родината му и страната, в която са загинали негови деца и внуци. Кадафи казал също, че не разбира от какъв пост трябва да се оттегли.
"Не съм нито премиер, нито президент, нито крал. Нямам никакъв пост в Либия, от който да се оттегля", казал Кадафи на Илюмжинов. Според руския шахматист либийската столица Триполи е претърпяла значителни разрушения.