Лагард все по-близо до шефското място в МВФ

Проучване на Reuters сред водещи световни икономисти показва, че френският министър на финансите Кристин Лагард е най-вероятният бъдещ шеф на фонда.

13.06.2011 | 11:45 Редактор: Красимир Лаков
Лагард все по-близо до шефското място в МВФ

Френският министър на икономиката, финансите и промишлеността остава с най-големи шансове да оглави Международния валутен фонд (МВФ).
Това става, въпреки намесата в надпреварата на управителя на израелската централна банка и бивш вицепрезидент на МВФ Стенли Фишер.
Лагард подчерта, че е уверена в шансовете си, особено след разговорите си в неделя в Кайро, когато получи подкрепата и на Египет, обявена от външния министър на страната Набил ел Араби, предаде Reuters.
Кандидатурата на френския финансов министър Кристин Лагард за ръководния пост в Международния валутен фонд (МВФ) получи сериозна подкрепа след като Египет, Индонезия и Обединените арабски емирства публично изразиха одобрението си. Подкрепата от тези три страни дойде по време на визитата на Лагард в Египет. Индонезийският финансов министър описа Лагард като професионалист с отлични умения.
В края на миналата седмица Лагард получи подкрепа и от други африкански страни по време на годишното заседание на Африканската банка за развитие в Лисабон.
МВФ търси заместник на Доминик Строс-Кан, който подаде оставка миналия месец след като бе арестуван по обвинения в изнасилване.
Проучване на Reuters сред водещи световни икономисти показва, че  френският министър на финансите Кристин Лагард е най-вероятният бъдещ шеф на фонда. Това мнение са подкрепили 32 от 56 икономиста, включени в допитването. Доминиращото мнение, обаче, е, че "най-подходящият" за тази работа е Стенли Фишер.