Ядреният референдум в Италия - изпитание за Берлускони

Големият въпрос обаче остава дали в общественото допитване ще участват поне 50% от имащите право на глас.

13.06.2011 | 11:43 Редактор: Красимир Лаков
Ядреният референдум в Италия - изпитание за Берлускони

В Италия вчера и днес се провежда референдум с основна тема ядрената енергетика.
Референдумът може да се окаже още едно изпитание за министър-председателя на Италия Силвио Берлускони след поражението на дясноцентристката му коалиция на местните избори миналия месец. Берлускони омаловажи значението на вота, който включва също така въпроси за приватизацията на водните ресурси и за валидността на закона, който позволява на висши служители, включително на премиера, да не се явяват пред съда, когато са заети със служебни ангажименти.
В един от малкото си коментари по въпроса Берлускони каза, че правителството “няма от какво да се страхува”.
Опозицията, която се надява да засили още повече позициите си след победите на кметските избори в Милано и Неапол, обвини управляващите, че се опитват да саботират референдума. Според нея решението на правителството да поиска от Конституционния съд да изключи въпроса за ядрената енергетика от вота е целяло именно това. Управляващите твърдят, че въпросът е станал излишен, след като през април е бил наложен мораториум върху ядрената енергетика след събитията в Япония. Конституционният съд обаче не извади ядрената енергетика от въпросите на референдума. Решението беше приветствано от природозащитниците и левицата, които призовават италианците да гласуват за запазване на забраната за ядрената енергетика, наложена с референдум през 1987 г., една година след аварията в Чернобил.
Големият въпрос обаче остава дали в общественото допитване ще участват поне 50% от имащите право на глас, което ще го направи валиден.