Гръцкото правителство прие плана за нови икономии

Новите мерки трябва да бъдат приети от парламента, но засега все още няма дата за гласуване.

10.06.2011 | 10:43 Редактор: Красимир Лаков
Гръцкото правителство прие плана за нови икономии

Гръцкото правителство одобри новият пакет мерки за икономии и приватизация. Решението беше очаквано, като даде възможност за получаване през този месец на пореден транш от спасителния пакет кредити от ЕС и МВФ. Решението на правителството беше съпроводено с масови протести, стачки и демонстрации. По време на срещата на Гръцкия министерски съвет хиляди демонстранти крещяха „крадци” и бурно освиркваха министрите на площад Синтагма в Атина, разположен пред парламента.
Гърция беше притисната от ултиматум, поставен от страните в еврозоната и от МВФ, да приеме новите мерки или да бъде изправена пред опасността да не получи транша от 12 милиарда евро този месец.
Гръцкият кабинет одобри нови мерки за икономии и приватизационен пакет на стойност 50 милиарда евро. С приетите мерки от по-високи данъци и съкращения на държавни служители трябва да се съберат над 6 милиарда евро само през тази година, а в периода между 2012 г. и 2015 г. още 22 милиарда евро. Всички, имащи доход над 10 000 евро годишно, ще бъдат обложени с нов данък в размер на 3% през всяка от следващите 4 години. Данъците върху продажбите на ресторанти ще бъдат увеличени до 23% от сегашните 13 %. Разходите за отбрана, здравеопазване, образование и социални грижи ще бъдат намалени.
Новите мерки трябва да бъдат приети от парламента, но засега все още няма дата за гласуване.