Турция пред избори

Около 62% от турското население одобрява външната политика на Ердоган, популярен и сред съседните арабски държави.

09.06.2011 | 14:18 Редактор: Красимир Лаков
Турция пред избори

Проучване показва, че преобладаващото мнозинство от турците одобрява сегашното икономическо развитие на страната. Данните са на Изследователски център Pew във Вашингтон и са събрани само дни преди предстоящите в неделя парламентарни избори в Турция. Изводите на експертите съвпадат с прогнозите на повечето социологически агенции за победа и нов – трети, мандат на “Партията на справедливостта и развитието” на премиера Реджеп Тайип Ердоган.
Около 62% от турското население одобрява външната политика на Ердоган, популярен и сред съседните арабски държави.
За сметка на това, повечето граждани на Израел, Испания, Германия и Франция нямат доверие в него. Самата “Партия на справедливостта и развитието” има различен подход към икономиката и към социалните въпроси. В икономически план е либерална, докато когато става въпрос за социални проблеми, е изключително консервативна.
За всички сега, големият въпрос е дали Ердоган ще спечели изборите, така че да има квалифицирано мнозинство в парламента. Това би позволило на партията да промени турската конституция, което според редица наблюдатели би насочило страната към по-силен ислямизъм.
Опозиционни партии в Турция и външни наблюдатели често обвиняват Ердоган в авторитарно управление и в прикрит ислямизъм. Според изследването на  Центърa Pew, ентусиазмът за присъединяване на Турция към ЕС постоянно спада, като сега само 17% от турците смятат, че в бъдеще трябва да се гледа към Европа, докато 25% предпочитат развитието да бъде в синхрон с това на страните от Близкия изток.