Започва срещата на страните от ОПЕК

С най-голям интерес се очаква решението дали да се повиши добивът на петрол в страните членки.

08.06.2011 | 09:41 Редактор: Красимир Лаков
Започва срещата на страните от ОПЕК

Днес във Виена започва срещата на представители на страните-производителки на петрол от картела ОПЕК. С най-голям интерес се очаква решението дали да се повиши добивът на петрол в страните членки. Мотивите за това са, че светът се нуждае от повече суровина, която да обезпечи растежа на икономиката и да доведе до спад в цените на горивата.
Първоначалното предложение е за увеличаване на производството с 1 млн. барела дневно. Две са основните препятствия, които могат да направят изхода от срещата неочакван - първото е консенсус за това с колко точно да бъде увеличен добива на суровина, а вторият е как точно да бъде разпределен този процент между дванадесетте страни-членки на картела.
В момента добивът на петрол в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства е на максимума определен им от квотите на ОПЕК. Говори се, че Саудитска Арабия смята да увеличи рязко добива на петрол през юни, независимо от това какво ще реши ОПЕК. Страната разполага със свободни капацитети за извличане, които смята да натовари с 500 хил. барела дневно повече от досегашния обем. Всъщност всички от ОПЕК имат практика да произвеждат повече, отколкото е отпуснатата им квота в рамките на картела, така че срещата във Виена ще бъде доста трудна. От 2009 година насам ОПЕК произвежда по малко под 25 млн. барела дневно, но само по документи. Реално добивите са по-големи, като през април например бяха регистрирани над 26 млн. барела дневно.