Светът отбелязва 50 години от стъпването на Луната

САЩ имат голямата амбиция да се завърнат отново там

16.07.2019 | 20:55 Редактор: Елена Несторова

Светът отбелязва 50 години от старта на мисията "Аполо 11". На екипажа са били нужни 4 дни, за да стигне до Луната. Тази седмица НАСА организира редица инициативи, за да съживи историческата мисия.

На 16 юли 1969 година се осъществява едно от най-големите постижения в историята на човечеството. Американският космически кораб "Аполо 11" излита успешно към Луната.

На борда се намират трима мъже, които извършват доскоро немислимото. Само няколко дни след началото на мисията, Нийл Армстронг, Едуин "Бъз" Олдрин и Майкъл Колинс се превръщат в първите хора, кацнали на спътника на Земята.

Историческият момент се излъчва по телевизията в целия свят и е наблюдаван от над 650 млн. души. Спускаемият апарат "Ийгъл" се приземява успешно, а Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на Луната.

"Една малка човешка стъпка - огромна стъпка за човечеството. По време на мисията са събрани образци от лунния грунд, които по-късно са донесени за изследване на Земята. Астронавтите поставят американското знаме и паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис, увековечаващ постижението. "Аполо 11" достига Земята на 24 юли след около 195 часа полет от старта и се приводнява в Тихия океан. А тримата астронавти са посрещнати като герои. 

Днес - 50 години след мисията, светът има голямата амбиция да се завърне отново на Луната. Съединените щати вече обявиха намеренията си това да се случи през 2024 г. Подобни цели обаче имат и редица други страни".

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК