Ръст на заразените с морбили и в Щатите

Някои родители отказват да ваксинират децата си по религиозни причини

04.03.2019 | 13:06 Редактор: Бойко Димитров
Ръст на заразените с морбили и в Щатите

На фона на бума от морбили в Европа, все по-малко родители в Съединените щати ваксинират децата си. Твърде често по религиозни причини.

През последните дни броят на случаите на заразени с морбили расте в повече от 10 американски щата. От юли миналата година всички 50 щата и Вашингтон в окръг Колумбия изискват определени ваксинации при прием на деца в детска градина или в училище. Макар и задължителни, имунизациите често биват пренебрегвани от родителите, сред които и голяма част от нашите сънародници. Сред религиите, които позволяват децата да не бъдат ваксинирани, е и християнството. 

Десислава Петров извинява 10-годишната си дъщеря от имунизации винаги, когато това е възможно.

"На този етап не бих сложила каквито и да е ваксини повече. А причината - имахме много сложна реакция след ваксината за морбили. Детето ми вдигна температура, плачеше непрестанно стигнахме до спешна помощ и след това седмица детето ми остана като в някакъв транс. Това беше последната ваксина, която поставихме."

Подобно на България заразата морбили бързо завладява нови територии и отвъд Океана. Според данни на центъра за контрол и превенция на заболяванията, само миналата седмица са били докладвани близо 130 нови случая на заразени с опасната дребна шарка в повече от 10 щата. Когато дъщерята на Десислава получава нежелана реакция след ваксинация, разтревожената майка се свързва с пеадиатър. 

"Попитах го дали има някаква възможност да поставяме само ваксините, които предпочетем да слагаме", сподели още жената пред Bulgaria ON AIR.

Оказва се, подобна възможност предлагат различни вероизповедания. По тази причина законодатели настояват извиняването от ваксинации по религиозни причини да отпадне. Преди три години това направиха властите в Калифорния и Върмонт. В други 20 щата обаче е позволено родителите да не имунизират децата си по лични причини.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК