Новият италиански премиер Паоло Джентилони встъпи в длъжност

Той реши да запази министрите от досегашния кабинет

13.12.2016 | 17:19
Новият италиански премиер Паоло Джентилони встъпи в длъжност

Паоло Джентилони запази почти всички министри от досегашния кабинет на подалия оставка премиер Матео Ренци.

Анализатори коментират, че очевидно намерението му е да демонстрира приемственост, която да вдъхне увереност на финансовите пазари. 

Новият премиер се закле в присъствието на президента Серджо Матарела в една от най-кратките церемонии по встъпване в длъжност в италианската история, а подалият оставка преди седмица Ренци поздрави своя наследник и му връчи символично камбанка, с която да открие първото заседание на новия кабинет.

Джентилони получи и още един подарък от Ренци-блуза с надпис "Аматриче". Дрехата е подарък от кмета на едноименното населено място, което беше опустошено от земетресението през август тази година. 

"Не мога да скрия политическите трудности, които възникнаха след резултата от референдума и последвалата политическа криза. Това са трудностите, пред които трябва да се изправим. Правителството ще се заеме незабавно с това и ще се фокусира върху проблемите на страната с оптимизма, който е голямата сила на италианския народ", каза Джентилони.

До политически рокади се стигна след като Матео Ренци се оттегли от поста си заради претърпяното поражение на свикания от него референдум за промяна на конституцията. Предизвикателствата пред 62-годишния Джентилони, който е член на демократическата партия на Ренци, са банковата криза и ръстът в подкрепата за
популистките евроскептични партии като "Пет звезди" и "Северна лига".