България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ДАНС, "Банков надзор" и БНБ трябвало да знаят много за "Венецуелската афера"

Икономистите Кольо Парамов и Владимир Каролев коментират темата

14.02.2019 | 09:02 Редактор: Ивайло Николов
ДАНС,

ДАНС и американското финансово разузнаване заловиха българин, получил милиони евро от Венецуела. Получавани са преводи от Държавната петролна компания на страната, като за целта са били използвани български банкови сметки. Банката се проверява от ДАНС и след обобщаване на информацията може да бъдат повдигнати обвинения за пране на пари. 

Икономистът Кольо Парамов коментира в студиото на "България сутрин", че българинът, който е оперирал с въпросната сметка, не е случаен, а колегата му Владимир Каролев допълни, че даже не е нужно той да е адвокат.

Двамата обаче казаха, че не се знае как въпросният човек е представил нещата в банката, когато е трябвало да обясни произхода на парите, което е нормална практика.

"Би трябвало моментално самата банка да накара съответния адвокат да подпише - над 10 хиляди лева при банкова операция, трябва да дадеш основание - след това тази тапия отива в БНБ и финансовите полицаи", посочи Владимир Каролев.

Той добави, че нарушение би имало, ако този превод е направен преди много време и липсва подобен документ. Каролев обясни, че банковият служител, който отговаря за сметката е трябвало да поиска подпис и обяснение за средствата, но все още не се знае дали това е направено.

По думите му банковият надзор на БНБ има право да проверява всички основания за парични преводи и при съмнения да изисква още доказателства и обяснения, а това е нормално за всяка парична операция над 10 000 лв.

Икономистът Кольо Парамов пък беше категоричен, че банковият надзор е длъжен да знае при подобни операции.

"Не се знае условието, не се знае по какъв начин българският адвокат е представил нещата в банката и как са представени навън. Цялата тази комбинация, много сложно построена, вероятно е действала доста време", добави Парамов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му подобен скандал може да остави сериозно отражение върху банковата система у нас и то при положение, че се каним да влизаме в чакалнята на еврозоната.

Икономистът допълни още, че ако вече ползвахме еврото, подобно вкарване на милиони в български банки няма как да стане и никой нищо да не знае.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК