Експертно мнение: Парите от Венецуела са дошли у нас по канален ред

Дирекция "Финансово разузнаване" се намесва при съмнения за произхода на парите

13.02.2019 | 18:58 Редактор: Ивайло Николов
Експертно мнение: Парите от Венецуела са дошли у нас по канален ред

Юрист с дългогодишна, но спорна адвокатска практика, е титуляр на сметката, захранвана с милиони евро от Венецуела. 

Името на Цветан Цанев се свързва с трафик на каптагон през 90-те години, както и с бизнес с диаманти в Африка. В част от сделките изплува и името на Филип Найденов - Фатик.

През 2010 година Цанев е предложен за дисциплинарно наказание от Висшия съдебен съвет. 8 години по-късно е реабилитиран. И като действащ адвокат има право да открие доверителна сметка. 

Емил Хърсев казва, че българската банка, която и да е тя, за получаване на пари по сметки над 100 хил, е подала необходимата информация.

"Така че българското финансово разузнаване е имало информация за този превод. Това, което е нямало - информация получена днес очевидно, че тази сума може би произхожда от престъпна дейност. Милионите евро може да идват директно от Внецуела. Стига българската банка да има сметка в местна финансова институция, както и те да имат представител у нас. Иначе се използва трета банка като вид посредник", обясни финансистът. 

Съответният наш клиент, който заявява, подава декларация. Казва откъде са му парите. Уведомява, има задължения, включително в Българската народна банка за такива финансови операции, инвестиции и така нататък. За какъвто, предполагам, е случаят. Няма нищо необикновено, че Държавната петролна компания на Венецуела е депозирала пари у нас. Но Българската народна банка не е длъжна нито да бъде информирана за тях, нито да следи движението на парите по сметката. 

"Нищо незаконно, според мен, не се е извършило в българската банкова система Никой нищо не е проспал, не е прозяпал. Напротив. Напротив - всичко е в каналния, предвиден от закона и европейските директиви ред. У нас всяка операция над 30 хил. лв. се докладва от банката", допълни той.

Хърсев обясни още, че при съмнения за незаконен произход на парите, или че сумата ще се използва за съмнителни цели - намесва се дирекция "Финансово разузнаване" към ДАНС.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК