България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съмнения за кибератаки и хибридна война на евровота. Ще ги има ли?

Недялко Недялков и проф. Захари Захариев коментираха темата в "България сутрин"

12.02.2019 | 09:28 Редактор: Ивайло Николов
Съмнения за кибератаки и хибридна война на евровота. Ще ги има ли?

Три месеца преди изборите за Европейски парламент управляващите изразиха съмнения, че може да се направи опит за чужда намеса в процеса на вота. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Томислав Дончев допуснаха, че подобна атака може да дойде от Русия. ГЕРБ очакват кибератаки, а Дончев напомни и за срива в сайта на Централната избирателна комисия през 2015 година.

Журналистът Недялко Недялков и проф. Захари Захариев, който е член на НС на БСП, бяха единодушни в студиото на "България сутрин", че от управляващата партия са започнали да говорят така, за да могат при евентуални по-слаби от очакваното резултати на изборите, да се оправдаят именно с външна намеса.

"Дали ще има кибератаки, дали ще има кибервойна специално на територията на България около евроизборите, това са такива хипотези, които можем да си ги смучем от пръстите", каза проф. Захариев.

"До евроизборите във всяка една държава ще има по един такъв като Скрипал. Господин Гебрев е проекцията на Скрипал в България", каза още Недялков.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК