България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Банов, Йончева и още нещо: Рекет ли е, корупция ли е?

Коментират проф. Велислав Минеков и Юлий Москов

31.01.2019 | 09:06 Редактор: Ивайло Николов
Банов, Йончева и още нещо: Рекет ли е, корупция ли е?

Продължава проверката на Специализираната прокуратура в Министерството на културата. Държавното обвинение се самосезира след изнесения от депута от БСП Елена Йончева аудиозапис от 2016 година, уличаващ, по думите ѝ, министър Боил Банов в ощетяване на държавата. Според Йончева аферата "Ало, Банов съм", е злоупотреба с европари за близо 700 000 лв, свързани със строителството на "Ларгото" в центъра на София по времето, когато е Банов е бил заместник-министър. Самият той реагира веднага и заяви, че няма злоупотреба с пари и че е жертва на рекет. Предстои експертиза да установи дали записът, изнесен от Елена Йончева, може да бъде приложен като годно доказателство. Проверката на прокуратурата трябва да приключи в срок от три месеца.

Журналистът Юлий Москов коментира темата пред Bulgaria ON AIR като каза, че според него Йончева не е направила никакво журналистическо разследване, за каквото се говореше, защото по думите му тя е получила запис, правен с мобилен телефон, който просто е представила.

"Тя не си даде труд да покаже един лист хартия, документ за нищо. Това е кал, хвърляне на тиня. Тя даже не си даде труд да обясни подписвани ли са тези акт 10 и акт 11 или не", аргументира се Москов. 

Журналистът настоя още, че Елена Йончева не е доказала нищо от всички нейни гръмки обвинения. 

Скулпторът проф. Велислав Минеков пък каза, че разкритието на Йончева е само прашинка от всичко, което се случва в Министерството на културата.

"Аз се питам защо партията БСП не влезе като опозиция в Министерството на културата толкова години. Бедата е в унищожението на националната култура. Не можете да си представите колко паметници бяха унищожени", допълни още скулпторът в студиото на "България сутрин".

Той каза още, че не знае защо тези записи се появяват чак сега, а Москов пък отбеляза, че те са част от цялостна кампания на БСП и затова са пазени до този момент.

Гледайте видеото с целия разговор. 

Харесайте Facebook страницата ни ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Красимир Дойчев
преди 5 години
Некоректни фирми, изпълнители на обществени поръчки, дават къси срокове, с които печелят поръчките, после за да се спазят сроковете фиктивно прекъсват строителството, като измислят признати от закона причини. Оформят се съответните документи (Акт 10 за прекъсване, после Акт 11 за възстановяване на строителството) от инвеститор, строител и строителен надзор, което си е документна измама в ущърб на страната, която трябва да се обезщети за забавянето (в случая с Ларгото е държавата). Фирмата изпълнител вместо да спре строителството, строи за да навакса сроковете. Накрая не се глобява, а тя се отблагодарява на документонарушителите. Схемата се прилага от незапомнени времена и винаги е в ущърб на този, който дава парите. Освен това се прецакват коректните фирми. Сигнализирай за неуместен коментар