България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разследващ журналист: Историята на Йончева от "Ларгото" ми е твърде позната

Аферата "Ало, Банов" коментира в "България сутрин" Кирил Борисов

31.01.2019 | 08:45 Редактор: Велислав Филипов
Разследващ журналист: Историята на Йончева от

Темата за строежа на "Ларгото" в София отново излезе на дневен ред, след като депутатът от БСП Елена Йончева обяви публично запис, в който настоящият министър на културата Боил Банов говори как да се направи така, че консорциумът, който строи обекта, да не плати неустойка от 700 000 лева. Записът е от 2016 година, а по това време Банов е заместник-министър на културата, а министър е Вежди Рашидов.

Обществената поръчка за строежа на "Ларгото" печели консорциумът "Антична Сердика" с водещ партньор варненската "Пътища и мостове", държавната "Реставрация" ЕАД, "Пътстрой-Варна" и "Финанс груп 2013" ЕООД. Последното дружество по това време е собственост на Ирена Георгиева, майка на изгряващата певица Гери-Никол. 

Още при издаването на обекта избухна голям скандал, защото имаше забавяне на проекта, а Министерството на културата заведе дело срещу консорциума "Антична Сердика" за 754 хил. лв.

Разследващият журналист Кирил Борисов обясни в "България сутрин", че преди година той разглежда деликатно случая и пише статия, която разкрива някои нередности около проекта "Ларгото".

"Гледах пресконференцията на Йончева, когато проверих какво съм писал по темата разбрах, че историята ми е твърде позната. Разбрах обаче, че най-вероятно се говори за различна неустойка. Сумата, за която аз писах, е 750 хил. лв. Спорно е дали и в моя случай, и в този на Йончева става дума за едно и също", коментира журналистът.

Той допълни, че формалният повод да се разрови из документите по проекта "Ларгото" е забавянето и качеството.

"По договор неустойката за забавяне е 0,2% от цялата сума, този проект е спиран 5 пъти. Неустойката, за която аз пиша, е за преди предаването на обекта - забавянето тогава е 36 дни", твърди Борисов пред Bulgaria ON AIR.

Очаквайте видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.