Банов след обвиненията на Йончева: Готов съм да съдя всеки за клевета!

Трима спецпрокурори влизат в Министерството на културата по разпоредба на Сотир Цацаров

30.01.2019 | 13:25 Редактор: Иван Берберов
Банов след обвиненията на Йончева: Готов съм да съдя всеки за клевета!

Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция. Депутатът от БСП показа запис, с който твърди, че Банов е ощетил държавата със 700 000 лева по проекта за "Ларгото" в София, докато е бил заместник-министър. 

Обвинението на Йончева е, че преди 3 години Банов в качеството си на зам.-министър на културата е направил така, че на фирмата изпълнител, която е извършител на строителните дейности на "Ларгото", са опростени над 700 000 лева. Тези неустойки са били затова, че фирмата се е забавила с извършването на строителните дейности. 

Излезе информация, че Министерството на културата вече е завело съдебни процедури срещу фирмата изпълнител за над 700 хил. лева. От БСП казаха, че става дума за две различни суми. 

Министърът на културата Боил Банов заяви, че тази история е отпреди 4 години, че е скалъпена и че е форма на рекет срещу него. Той назова лицето Ангел Ангелов, който е работел в Министерството на културата, но е бил уволнен от тогавашния министър, тъй като си позволявал "гафове и хипотези, че може да прави записи по време на работните срещи в министерството". 

Според Боил Банов няма опростени пари, а има искова молба, която той показа в Министерския съвет. Също така каза, че ще съди всеки, който е замесен в тази клевета. 

Главният прокурор Сотир Цацаров вече се е самосезирал. По изнесените от Йончева данни той е разпоредил незабавна проверка по случая. Екип от трима спецпрокурори влизат в Министерството на културата. За да не бъде казусът "дума срещу дума", на първо време ще бъде назначена експертиза на записа, направен от служител на Министерството на културата. 

В противен случай неговите твърдения не могат да бъдат включени в делото като веществено доказателство. Срокът на разследването е 2 месеца. Дали държавното обвинение ще поиска отстраняването на Боил Банов от поста, ще стане ясно когато се установи дали има извършено престъпление. Ако това е факт, от прокуратурата са категорични, че ще поискат министърът на културата да се оттегли от поста си, докато трае разследването. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте Facebook страницата ни ТУК