България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Оранжев код" за валежи от дъжд и сняг е обявен в 5 области на страната

Причината за лошото време е средиземноморският циклон "Клаус"

25.01.2019 | 08:00 Редактор: Ралица Братанова

"Оранжев" код за валежи от дъжд и сняг е обявен в 5 области на страната днес. "Жълт" код е в сила за 18 области. Очакват се обилни валежи в югозападните части на страната. За Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив и Пазарджик е обявен предупредителен "оранжев код" за опасно време. 

Заради влошаването на времето, всички отговорни институции ще следят обстановката в готовност за реакция. Започват и извънредни проверки на язовирите в цялата страна.

Тази нощ пътната обстановка в Смолянска област остана усложнена. Беше затворен и проходът "Превала“ за превозни средства над 12 тона, заради снегопочистване, като се очаква да бъде затварян периодично и днес през деня. Леките автомобили задължително трябва да се движат с вериги. 

В по-голямата част от страната ще има превалявания от дъжд и сняг. Валежната зона ще се разпространява в източна и северна посока, и се очаква да обхване цялата страна. В по-високите и средни части на планините ще се натрупа снежна покривка. Това прогнозира в студиото на "България сутрин" синоптикът Симеон Матев.

Причината за лошото време е средиземноморският циклон "Клаус", който ще доведе до интензивни валежи на целия Балкански полуостров. Вятърът ще бъде слаб до умерен от изток-североизток.

Температурите са по-високи от средните за това време на годинита - от 0 до 10 градуса на места. Очаква се утре циклонът "Клаус" да продължи на изток и у нас постепенно да започне намаляване на валежите.

В неделя няма да вали никъде в страната, облачността ще се разкъсва и температурите ще се повишават. По-значително затопляне се очаква в началото на следващата седмица.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК