България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отбелязваме Стефановден - в памет на първия християнски мъченик

Честито на именниците Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен и други

27.12.2018 | 11:45 Редактор: Велислав Филипов
Отбелязваме Стефановден - в памет на първия християнски мъченик

На третия ден от Коледа – 27 декември, Православната църква почита паметта на Свети Стефан - първия християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Йерусалимска община-църква.

Денят на Свети Стефан се чества винаги на третия ден след Рождество Христово и е последният празник в годината, за който хората казват, че "затваря кръга".

От времето на апостол Павел насам всички наричат Свети Стефан първи мъченик, защото е една от първите жертви на християнската вяра. След Възнесението на Христос били избрани седмина души дякони (служители), които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан.

Стефан е сред най-разпространените имена в България. Днес имен ден имат всички, които се казват Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня. Честит празник и бъдете живи и здрави!

Единствената църква в София, която носи името на един от първите мъченици на вярата, се строи вече десетилетие. По случай празника се отслужва водосвет.

"Строим храма вече 14-а година. Молове се строят, търговски обекти се строят, но храмове не. През последните 80 години голям храм не се е строил. На фона на това, което се строи, въобще не е мащабен проектът. Всъщност проектът за църквата беше почти наполовина намален, защото няма строител, който да го осъществи", категоричен е свещеникът Йоан Куков.

Храм "Св. първомъченик и архидякон Стефан" набира средства за своето завършване на DMS на 17777 SVSTEFAN и на следните банкови сметки:

"УниКредит Булбанк" - София

IBAN: UNCRBGSF

В лева: BG24NCR96601091853200

В евро: BG42UNCR96601491853231

В щатски долари: BG72UNCR96601191853225

Снимка: Facebook