България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не се стресирайте и депресирайте по празниците и след тях

Ценни съвети за зрителите на Bulgaria ON AIR от психолога Ина Антонова

26.12.2018 | 09:20 Редактор: Тодор Петров
Не се стресирайте и депресирайте по празниците и след тях

За повечето от нас празниците са свързани със срещи с близки, някои от които не сме виждали от много време. Не са малко и хората, които по стечение на обстоятелствата посрещат празника сами. Други гледат към новата година и работата, която им предстои. Как да се предпазим от празничната депресия? Съветва психологът Ина Антонова.

"Най-лошото нещо е, че изпадаме в психози, които са типични за неорганизираността по празниците. Цялото нещо се корени в това "трябва". Никакъв проблем не е нито преяждането, нито препиването, ако човек не се съсредоточи в "трябването", коментира Ина Антонова в "България сутрин". 

Психологът подчерта, че трябва да сме добри всеки ден, а не само на Коледа или на Великден. Антонова е на мнение, че празникът се преекспонира изцяло с комерсиална цел. А всеки от нас се превръща волно или неволно в душевно кошче за емоциите на роднините си.

"Няма значение колко ястия ще има на масата, по-важното е с кого ще ядем тези ястия", каза Антонова пред Bulgaria ON AIR и добави, че се "изнасилваме" със стойността на подаръците. 

По думите ѝ един подарък трябва да изрази нашето отношение и любов към човека отсреща, а очакванията също водят до депресия.

Как да подходим към работния процес в първите дни на новата година? Ина Антонова е категорична:

Не си давайте зор, годината тепърва започва. Абсолютно задължително след празниците е да подходим леко лежерно, да уведомим ръководството, че сме разсеяни.

Вижте видеото с целия разговор.