България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бабите от село Балканци: Отрупайте трапезата на Бъдни вечер, че да ви е богата годината

Жените са категорични - всичко трябва да се приготви постно, дори и питката

24.12.2018 | 11:18 Редактор: Велислав Филипов
Бабите от село Балканци: Отрупайте трапезата на Бъдни вечер, че да ви е богата годината

Днес посрещаме Бъдни вечер - един от най-светлите християнски празници. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христос. 

В китното селце Балканци старите български традиции се съхраняват стриктно. Бабите от пенсионерски клуб още от ранни зори са започнали приготовленията за празника.

Празничната трапеза включва обреден хляб, а ястията на масата трябва да са нечетен брой - 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сърми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. 

Според традицията колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината. Вярва се, че на когото се падне парата от питата, той ще има най-голям късмет през годината.

Бабите са категорични - всичко трябва да се приготви постно - дори и питката.

"Първото парче от питката се отчупва и се слага пред иконата на Богородица в къщата. На трапезата трябва да присъстват нечетен брой ястия. Трябва да има плодове, орехи, питка, баница, боб, сарми и други", допълват още бабите за Bulgaria ON AIR.

С прикадяване се почва вечерята на Бъдни вечер - то се прави за здраве, прикадяват се всички стаи, после се отива при животните, а накрая отиваме край масата.