България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Осъждан мъж нахлу в президентството. Защо обаче е бил въоръжен, питат експерти

Как човек с присъда за убийство се разхожда със законно притежавано оръжие?

04.12.2018 | 09:12 Редактор: Василена Василева
Осъждан мъж нахлу в президентството. Защо обаче е бил въоръжен, питат експерти

Въоръжен криминално проявен 71-годишен мъж вчера нахлу в приемната на президентството. Той не е бил задържан от НСО, а от жандармерията, разположена пред сградата. Влязъл през страничния вход на сградата и искал среща с държавния глава. 

"За щастие нищо сериозно не се е случило. Въпросът обаче е, защо човек с присъда за убийство се разхожда въоръжен из София. Според всички нормативни уредби в държавата е невъзможно такъв гражданин да разполага със законно протежавано оръжие", посочи в студиото на "България сутрин" криминалният журналист Богдана Лазарова.

Тя отбеляза, че този случай е показателен за това, че МВР не упражнява контрол върху лица, лежали в затвора и е необходимо обяснение от страна на ведомството.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по сигурност ген. Румен Ралчев допълни, че Законът за НСО не давал повече права от това, което служителите вчера са извършили в сградата на президентството, а именно - залавяне, обезвреждане, обискиране, изземване на оръжие и предаване на МВР.

"След това специализираните служби са тези, котио трябва да се заемат със случая. И не бих се изненадал след известно време това да се квалифицира като дребно хулиганство и въпросният мъж отново да се разхожда въоръжен из столицата ни", каза Ралчев.

Вижте повече във видеото!