България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Орисия" - разкази, възкресяващи истории от фолклора ни

Един от тях - "Мръсните дни", вече е екранизиран с късометражен филм

27.11.2018 | 10:09 Редактор: Ивайло Николов

Утре авторът Стефан Стефанов ще представи своят сборник от разкази, които възкресяват истории от българския фолклор. Те са 7 на брой и представят на своите редове самодиви, хайдути, достойнство и чест. Един от разказите в "Орисия" вече дори е екранизиран в късометражен филм. 

Авторът им Стефан Стефанов, който дори е сравняван с Николай Хайтов,  пък разкри в студиото на "България сутрин", че много артисти вече се насочват към миналото, за да търсят своето вдъхновение, защото по думите му там има обиграни ситуации, образи и истории, които могат да се тълкуват и интерпретират.

"Това е богатството на нашата култура. Аз бях изключително повлиян от българската нова фолклорна вълна", подчерта той. 

"Това е една от разликите, които исках да вкарам в тази книга. Тя наистина се движи по едни класически модели, но в същото време е важно да има и нови елементи в тях. Мисля, че е много хубаво самият разказ да може да продължи живота си в главата на читателя, след като вече е бил прочетен. Да могат те да го продължат в своите съзнания. Този ефект със сигурност е търсен", обясни още Стефан Стефанов от ефира на Bulgaria ON AIR.

Младият автор разказа още, че създаването на една книга изисква много голямо натрупване на опит, срещи, контакти и познание, което след това да се интерпретира в това, което се създава като литература.

"Спокойно мога да кажа, че това са моите познания, моите спомени от това, което сами казали бабите ми, от това, което съм прочел, също така и моят личен опит", добави още авторът на "Орисия".

Гледайте видеото.