България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Демокрацията ни е смешна и излъгана, а ние сме марионетки, подчерта психиатър

От власт до управлявани – за достойнството и морала, коментира д-р Николай Михайлов

22.11.2018 | 09:23 Редактор: Иван Берберов
Демокрацията ни е смешна и излъгана, а ние сме марионетки, подчерта психиатър

Остана ли политическо достойнство в българския политически живот и можем ли да видим смисъла на промяната? Последните властови рокади предизвикаха недоумение в част от обществото. Протестите из цялата страна затихват, но постигнаха ли целите си? 

По отношение на новоназначената Марияна Николова, която досега бе шеф на парламентарната група на НФСБ, а от вчера заема овакантения пост на бившия вече вицепремиер Валери Симеонов, психиатърът д-р Николай Михайлов отбеляза, че изборът ѝ е несъстоятелен.

"В какво се е доказала Марияна Николова? Само в тесния политически кръг на Валери Симеонов. Човек трябва да бъде проверяван на предварителни етапи. Това е цирков компромис. Симеонов няма ясна представа как да се държи на определено равнище на отговорност. Той не може да влезе в политическия ход. Не може да синтезира политическа реч", посочи гостът в "България сутрин". 

По линия на гражданските протести из страната психиатърът отбеляза, че Бойко Борисов се измъква от тази криза. "Той прави прокси атаки, като това да мобилизира елита на бизнеса – собствените му хора, като Домусчиев. Кой на кого е човек е неизвестно, но работят заедно, което е истинският въпрос. Премиерът не знае за живота на протестиращите. Те може да са малко, но много ги съзерцават", каза д-р Михайлов. 

"Когато министър-председателят се отказва да тематизира кризата, това не означава, че той не говори за нея. Точно обратното – той постоянно говори за нея, като не я споменава. Това предизвиква реакция на нетърпение. Това е много несериозно. Така не може. По-скоро да каже какво мисли за тези протестиращи. Борисов заседна във властта. Специализира да жъне победа след победа, разви самочувствие, но се събраха много хора, които го недолюбват. Той изтъква, че България расте, но инвеститори така и не идват. Юнкер може да напише всякакви доклади за България, защото вече е уморен, както от длъжността си, така и от страната ни. Какъв е този мониторинг? Той е смехотворен. Правосъдието ни е катастрофа", категоричен бе анализаторът. 

Според д-р Михайлов до предсрочни избори ще се стигне само след драстична дестабилизация на властта и паника от страна на Борисов. 

"Младите в протестите са хора на акцията. Те биха избрали да действат, независимо от призванието и целите. Има голямо несъвпадение между управляващи и управлявани. Левицата лъже, че може да управлява. Не са способни. И вероятно вярват, че са омагьосани да се провалят. Корнелия Нинова има предимство – електоратът е с нея. Тя се изживява като Жана д‘Арк", добави още гостът пред Bulgaria ON AIR. 

"Президентът няма никакво колебание, че става дума за власт, която толерира огромни нива на корупция. Това е олигархат около действащата власт – Борисов плюс ключови хора, като Домусчиев и Пеевски. Тези имена са обществено табу, чието споменаване носи последствия. Демокрацията ни е смешна, излъгана, а ние сме марионетки в нея. Властта е криминализирана. Изборите са процес на вербуване на електоратите, с които партиите могат да правят после каквото си поискат. Уви, не можем да ги поправим, защото тези, които ни управляват са това, което сме заслужили. Българският политически живот трябва да се приема стоически", обобщи за финал д-р Николай Михайлов.