Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози категорични: Симеонов трябваше да подаде оставка!

Способна ли е властта да угоди на протестите – коментират доц. Мария Пиргова и доц. Стойчо Стойчев

21.11.2018 | 20:15 Редактор: Иван Берберов
Политолози категорични: Симеонов трябваше да подаде оставка!

Днес стана ясно, че овакантеното място на вече бившия вицепремиер Валери Симеонов ще бъде заето от шефа на парламентарната група на НФСБ Марияна Николова. Протестиращите все още не са се прибрали по домовете си.

"Политическата криза не е получила своя епилог. Оставката на Симеонов беше дългоочаквана. Направи ми впечатление маниерът по назначаването на Николова. Кабинетът на Борисов се върна назад. Оставката на Симеонов бе гласувана против установения ред. Не знам дали опозицията ще реагира. Също така, резултатът от гласуването не го обяви Борисов, а Каракачанов. Всичко това сочи за олигархичния и корпоративен политически живот в България. Както и където да се крие министър-председателят, той не може да избяга от проблемите. Олигархичният модел в България е очевиден", подчерта политологът доц. Мария Пиргова. 

В студиото на "Денят ON AIR" политологът доц. Стойчо Стойчев също се съгласи, че Валери Симеонов е трябвало да подаде оставка. Според него това е станало с очевидната намеса на премиера Борисов. 

"В период на протести, които искат повече пари и по-евтин живот, трябва да се говори с браншовите организации. Парламентарната практика предполага премиерът да отговаря за рокадите в кабинета. Симеонов също не присъстваше в залата при обявяването на новото вице. Не присъстваха и депутатите от "Атака". Сидеров умело използва политическото си тесте с карти. Той знае как да постига целите си", отбеляза доц. Стойчев. 

"Хората в България са крайно уморени. Политическата власт не прави абсолютно нищо. Борисов се интересува само от това да прибере протестиращите. Демонстрантите искат да се премахне олигархическият модел. Моралът все още не си е отишъл съвсем. Не може да ни крадат толкова безочливо. Институциите не работят, гражданите не са защитени, здравните услуги не са на ниво", допълни доц. Пиргова пред Bulgaria ON AIR. 

За финал на разговора доц. Стойчо Стойчев изтъкна, че на изборите за Европейски парламент ще си проличат политическите сили в страната.