България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Когато успехът у нас не се възнаграждава: Отказаха стипендия на млада шахматна надежда

Според закона класираните на първо, второ или трето място, имат право на такава

07.11.2018 | 10:45 Редактор: Василена Василева
Когато успехът у нас не се възнаграждава: Отказаха стипендия на млада шахматна надежда

От деца ни учат да мечтаем и да се борим за по-високи успехи. За огромно съжаление обаче трудът и усилията не винаги гарантират възвръщаемост.

Държавата отказа полагаща се стипендия на най-младия майстор в историята на България - шахматната надежда Габриела Антова.

Всяко българско дете, класирано на първо, второ или трето място във финал на международно или държавно състезание, има право на стипендия. Или поне така казва законът.

Уверена, че успехите ѝ са достатъчни, за да получи финансиране от Столичната община, Габриела подава документи. Преди няколко дни обаче в учтиво писмо е уведомена, че няма право на парично поощрение, тъй като Българската федерация по шахмат не е включена в държавната наредба, определяща кой има и кой не право на стипендия.

С надежда, че има изход от патовата ситуацията, Габриела и нейните близки потърсиха помощ. 

Екип на Bulgaria ON AIR се свърза със Столичната община. Оттам обясниха, че нямат правно основание да дадат стипендия на Габриела, но все пак ще го направят с друга награда, която лично столичният кмет Йорданка Фандъкова ще ѝ връчи на Световния ден на спорта 17 май 2019 година.

Вижте повече в репортажа!