България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заболяванията на простатата – лечими, ако бъдат уловени навреме

Най-добрата превенция е честото посещаване на уролог, препоръча д-р Камен Недев

01.11.2018 | 08:16 Редактор: Иван Берберов
Заболяванията на простатата – лечими, ако бъдат уловени навреме

Проблемите и заболяванията, свързани с простатата на мъжете, до голям процент от случаите са лечими. Но трябва да се отбележи нещо много важно – те трябва да бъдат открити навреме. 

Мъжете често пренебрегват здравето си с идеята да не признаят, че са слаби или да поставят под въпрос мъжествеността си. Уви, подобно отношение към здравето може да бъде пагубно. 

"Все повече мъже се преглеждат. Така се откриват заболяванията по-рано. Заболяванията на простатата са лечими, ако са хванати в начален стадий. Най-добре е след 45-ата си година мъжете да потърсят първия си преглед при уролог. Това е, ако нямат семейна история на заболявания", съветва специалистът по брахитерапия д-р Камен Недев. 

В студиото на "България сутрин" той посочи, че заболяванията на простатата са хормонални, а всички лекарствени терапии подпомагат лечението с радиация.

"Брахитерапията ни позволява да дадем една силно ефективна доза директно в туморното образование, без да увредим заобикалящата тъкан. Брахитерапията е лъчелечение от вътре навън. Тя дава най-добро качество на живот след излекуване", подчерта медикът пред Bulgaria ON AIR. 

По негови думи имаме по-ниска заболеваемост в България, тъй като заболяването се търси по-рядко.

"Нямаме мащабни кампании за преглеждане. При много болни се открива заболяване, което не води до смърт, а до излишно лечение. Има и такива случаи, които са подходящи за наблюдение, а не лечение. Основното в живота е балансът. Няма доказателства, че дадени храни или алкохолът са свързани с това заболяване. Честото посещение на уролога е най-добрата превенция", обобщи д-р Недев.  

Гледайте видеото!