България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Проблемът с ромската агресия - проблем на държавата и обществото

Какви са изводите след нападението на полицаи в махалата в Гълъбово?

16.10.2018 | 08:17 Редактор: Тодор Петров
Проблемът с ромската агресия - проблем на държавата и обществото

Раковски, Ботевград, Асеновград, Хасково, Ихтиман, а след вчера и Гълъбово. Това са градовете, в които през последните месеци роми създават безредици и си позволяват да нападат полицейски служители. До напрежението в Гълъбово се стигна, след като ромите не спазили полицейска разпоредба и се нахвърлили върху униформени, отзовали се на сигнал за силна музика.

"Не може да посягаш на униформен, той изпълнява служебния си дълг. Основното в случая е този нихилизъм. Не може 20 години да се остави от държавността да имат тартори, да работят заедно с МВР и след това да искаш полицаите да имат уважение", обясни Христо Николов от Фондация ''Саворе'' пред Bulgaria ON AIR.

По думите му на хората в ромските квартали не им пука и спазват неписано правило, което важи само за гетото. А в махалите се влизало само при инцидент. През другото време го няма дори превантивното присъствие, подчерта Николов.

Вергил Христов от Синдиката на служителите в МВР посочи, че всеки път се говори за превишаване на правомощията от страна на полицаите, но той не смята, че това е проблемът.

"Проблемът е на цялата държава и обществото", настоя Христов в "България сутрин". 

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с Ганка, чийто съпруг е един от задържаните при инцидента.

"Нямаше правосъдие. Не е вярно, че беше хулиган, не е вярно, че е лежал в затвора 8 пъти. Нахлуха, не знаехме какво става. Тръгнаха да бият деца и възрастни хора. След това викат, че са хвърляли по тях тухли. Сатърът помогна на майка ми да реже пилето. Търся кола да карам моите деца в Съдебна медицина да изкарат медицинско. Целита са в синини, надути...", сподели тя пред камерата ни.

"Рязко влязоха вътре и започнаха да бият малки и големи", каза друга от живущите в махалата и призна, че ромите са хвърляли камъни по полицейските бусове.

"Няма как бавно да влезем, имаме протоколи, по които се случват нещата при нас. Притеснителното е, че подобни инциденти зачестиха. Когато има разписан начин на действие, това трябва да се прави с цялата строгост на закона", поясни Вергил Христов от МВР.

Вижте видеото с цялата дискусия.