България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Бивш министър: Икономиката се забавя, газта поскъпва, но цените не хвърчат!

Общественото допитване за бюджетния излишък би довело до нагорещен дебат, поясни Муравей Радев

11.10.2018 | 09:16 Редактор: Иван Берберов
Бивш министър: Икономиката се забавя, газта поскъпва, но цените не хвърчат!

От период на адаптация, към есенните ценови промени – на фокус са новият таван на пенсиите, увеличаването на максималния осигурителен доход и заиграването на политици с евентуални данъчни промени. Как ще се справят със задаващото се гражданско недоволство?

"Засега приходите и разходите към бюджета вървят добре. Очаквам дори да нямаме дефицит. Вероятно ще бъде по-малък ръстът на икономическия растеж. Редица институции предвиждат забавяне на световния икономически растеж, тъй че и нас ще ни застигне", отбеляза бившият финансов министър Муравей Радев. 

Президентът Румен Радев призова бюджетният излишък да се изхарчи прозрачно, но след обществено допитване. Според госта това ще предизвика много нагорещен обществен дебат, който не знаем докъде ще стигне. Трябва да се внимава с подобни предложения, защото винаги става беля, изтъкна още той в "България сутрин". 

"Трябва да се изтрие дефицитът, който е заложен в бюджета. А ако има излишък, то трябва да се похарчи за еднократен разход, а не за продължителни, като увеличението на заплатите. Вдигането на тавана на пенсиите го приветствам, защото то дава адекватна пенсия на този, който се е осигурявал по-добре и по-дълго време. Не приветствам вдигането на максималния праг на осигуряване. Това ще донесе утежнения върху бизнеса, а именно той създава икономиката. Да направиш такава стъпка и то без да попиташ бизнеса, далеч не е най-доброто", подчерта Радев пред Bulgaria ON AIR. 

Бившият финансов министър посочи още, че с поскъпването на газта се родиха митове. 

"Единият е, че цените на стоките хвърчат нагоре. Да, ама не. Ще се увеличи цената на парното и вероятно някои стоки, за които се харчи много газ. Но това увеличение ще бъде в рамките на 1-2%. Толкова малко увеличение може да бъде поето от печалбата на бизнеса. Доходите растат няколко пъти повече от разходите. Но забогатяването не се чувства, защото нашата стартова база е изключително ниска", заключи Муравей Радев.