България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След инцидента край Своге: Задължителни колани за пътниците в автобусите

Тежка катастрофа, при която загинаха 16 души, а десетки са ранени коментират Красимир Георгиев и Любка Маринова

27.08.2018 | 08:57 Редактор: Велислав Филипов
След инцидента край Своге: Задължителни колани за пътниците в автобусите

След поредната катастрофа с десетки жертви, държавата се пробуди. Беше свикано извънредно заседание на МС и там отново се заговори за мерки и решителни действия срещу войната без оръжия, която не спира да взима жертви.

Според експерта по пътна безопасност Красимир Георгиев много скоро на рискови участъци ще се сложи ограничителна скорост 20 км/ч, само и само при катастрофа да се изкарват виновни винаги водачите.

"Понякога водачът се обвинява, за да се оправдаят всички други неуредици и фактори. Смятам, че водачът не може да бъде виновен. Това не е нов шофьор, това е човек с опит, това е човек в транспорта, той е минавал стотици пъти оттам. Дали по-скоро тази мантинела не трябваше да върне автобуса, след като се е ударил в нея, а не да поддаде", отбеляза експертът в студиото на "България сутрин".

Той смята, че в този участък е напълно възможен аквапланинг.

По думите на Любка Маринова от Асоциация на пострадалите от катастрофи е напълно възможно всяка една от версиите за катастрофата да е допринесла за инцидента.

"Автотехническата експертиза ще каже какво се е случило. По време на катастрофата е имало силен дъжд, който също е допринесъл. Освен това отново се заговаря за коланите в автобусите. Вчера на заседанието в МС се е взело решение задължително да се слага колан при возене в автобус. Тази предпазна мярка значително е намалила жертвите в Европа" 

Тя е на мнение, че на магистрали стават най-малко ПТП, а именно това е бъдещето в транспорта. 

Вижте повече във видеото!