България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Първи стълб, втори стълб... Пенсиите пак ще са мизерни

Икономистът Георги Вулджев предложи да се увеличат вноските във втория стълб за сметка на първия

16.08.2018 | 08:10 Редактор: Тодор Петров
Първи стълб, втори стълб... Пенсиите пак ще са мизерни

Нашата пенсионна система и пенсионна реформа е направена, за да получаваме мизерни пенсии. Това заяви финансовият експерт Мика Зайкова в коментар пред Bulgaria ON AIR.

Думите ѝ идват на фона на новината, че през 2021 г. ще започне изплащането на вторите пенсии у нас. Те обаче няма да променят съществено стандарта на хората. Според изчисленията жена, която се е осигурявала на средна заплата, ще получи от втория пенсионен стълб малко над 43 лева.

"Не може да се очаква да получиш голяма втора пенсия, след като не си влагал много пари. Само 20 години е натрупването", посочи Мика Зайкова и добави, че законът ограничава доста в инвестирането допълнителните пенсионни фондове. 

Ако натрупването е по-малко от 20% от минималната пенсия, възможността е да си го изтеглиш наведнъж, стана ясно още от думите на финансовия експерт. Зайкова отбеляза още, че между 2000 и 2011 г. непрекъсното са намалявали осигурителните вноски и това допълнително е създало проблем с пенсиите.

"Идеята на тази реформа беше да се задължат частните фондове да поддържат минимум от резерви. Ако искаме да се подобри ситуацията във втория стълб, е необходима доста по-сериозна реформа", коментира в "България сутрин" икономистът Георги Вулджев.

Той предложи да се увеличат вноските във втория стълб за сметка на първия. Вулджев посочи още, че стажът при изчисляване на пенсиите се фиксира "малко на случаен принцип".

Дефицитът в първия осигурителен стълб продължава да расте поради демографската криза, уточни икономистът.

Вижте видеото с цялата дискусия.