Нови правила за "вторите" пенсии, първи ще взимат жените

Допълнителните пари ще могат да се получат чак след 3 години

09.08.2018 | 18:52 Редактор: Лазарина Колчагова
Нови правила за

Социалното министерство окончателно прие новите правила, по които ще се изплаща т.нар. втори пенсии. 

Допълнителни пари обаче ще могат да се взимат от пенсионерите чак след 3 години. 

Първи допълнителни пенсии ще могат да взимат жените, които се пенсионират пред 2021 г. За мъжете, пари по втория пенсионен фонд ще има едва от 2024 г. 

Причината е факта, че частните пенсионни фондове съществуват едва от 20 години. Съответно жените ще съберат по-бързо от мъжете нужните години, които ще им дадат право на въпросната втора пенсия. 

Предлагат се три варианта как да се получават парите – пожизнена пенсия, разсрочено плащане, както и превеждане на цялата сума от партидата накуп. 

Самият пенсионер ще има право да избере кой вариант да избере. Ако пенсионерът почине преди да е получил всичките си пари, те ще могат да се онаследят. 

Първи, право на втора пенсия от частните пенсионни фондове ще имат жените, родени през 1960-та година. А от социалното министерство вече са готови със сметките. 

Примерът, който дават от министерството е: ако жена се е осигурявала на средния осигурителен доход и е внасяла в личната си партида през цялото време, откакто съществуват частните фондове, ще е натрупала над 7 хил. лв. 

Ако е решила да получава парите си разсрочено, в продължение на 10 години, ще получава месечно по около 77 лв. допълнително. Сума, гарантирана дори при фалит на пенсионния фонд. 

Важно е, че всеки един човек, който се осигурява по втория пенсионен стълб, може сам да избере най-подходящото според него частно пенсионно дружество.

Гледайте видеото.