Политическа шизофрения цари сред родните политици, твърди икономист

"България се отдалечава от ЕС, доближава се повече до Латинска Америка"

30.07.2018 | 13:21 Редактор: Зара Паталева
Политическа шизофрения цари сред родните политици, твърди икономист

Политическа шизофрения, каквато се наблюдава в България в последните 2-3 години няма никъде по света. Това посочи икономистът Светлин Танчев в тазседмичното издание на Q&A с водещ Клара Маринова. Експертът даде и примери за твърдението си. Например, политическа партия подкрепя закон срещу малките бензиностанции като твърди, че е лош. Лидерът й обяснява, че макар и законът да е лош, ако бъде преизбран ще премахне спорния закон.

Друга формация, например, е дошла на власт да се бори срещу ниските пенсии. В същото време внася лобистки закон за приватизацията, таксите от който могат да постъпят пари за пенсиите, посочи Танчев. Така България макар и в ЕС върви по модела на Латинска Америка. Обществото вече е свикнало с корупцията и не проявява интерес да се бори срещу нея, смята икономистът.

Приоритетите на българското европредседателство бяха сбъркани. Можеше, например, да се изведе като основна цел подобряването на жизнения стандарт на най-бедната страна в ЕС. Това посочи на свой ред политологът доц. Борис Попиванов. Западните Балкани не бяха водеща тема за българското общество, по негова преценка. Дори и кандидатстването за еврозоната е било полвинчато, без консенсус, коментира политолога. Сред управляващото мнозинство даже няма единомислие, особено по отношение на банковия надзор, твърди Попиванов.

Премиерът Бойко Борисов е защитил националния интерес на срещата на върха за мигранстката политика на ЕС, противно на твърденията на опозицията. Това твърди депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски във втората част на "Q&A" с Клара Маринова по Bulgaria ON AIR тази седмица. И обясни как:"Ако Турция пусне мигрантите там и хиляди минат през България трябва ли после да си ги приеме обратно като първа страна от ЕС на регистрацията им? Премиерът е гарант за националния интерес“, заяви Гърневски. Според колегата му от опозицията Христо Проданов, депутат от БСП за България, националният интерес е бил защитен благодарение на социалистите. ГЕРБ са приели предложението на БСП, с което се задължава правителството да не подписва никакви споразумения за връщане на бежанци в първата страна на регистрацията им, твърди Проданов.


Втора част гледайте тук >>