България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли пари от наркотици във финансирането на партии, пита депутат от ГЕРБ

Тома Биков коментира задържането на общински съветник от БСП заедно с Митьо Очите

07.08.2018 | 09:36 Редактор: Тодор Петров
Има ли пари от наркотици във финансирането на партии, пита депутат от ГЕРБ

Три дни след ареста на Димитър Желязков и още седем души в Истанбул, сред които общински съветник от БСП и бивш депутат от ДПС, коментарите от страна на управляващите са малко. 

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков подчерта, че връзките на политически фигури с престъпници са притеснителни. Той цитира общинския съветник от БСП Чанко Мирчев, който твърди, че задържаният заедно с Митьо Очите Бенчо Бенчев е финансирал партията с големи суми.

"БСП отрече да има такова нещо в отчетите на партията. Подобен подход се определя като "черна каса". Предстои да се види по какъв начин БСП управлява финансите си. Това е изключително опасен подход на финансиране на кампании. Когато просто някой плаща, а ти дори да не си наясно, това е проблематично, защото става въпрос за влияние", коментира Биков пред репортер на Bulgaria ON AIR. 

По думите му арестът на Бенчев и Желязков показва колко тънка може да бъде границата между тежката криминална престъпност, политиката и бизнеса.

"Има ли пари от наркотици във финансирането на политически партии?", попита депутатът от ГЕРБ, уточнявайки, че не хвърля обвинения, а само задава въпроси.

По-рано днес в "България сутрин" Татяна Дончева посочи, че всички политически партии са оплетени в подобни казуси, но подчерта - "най-вече ГЕРБ". 

"Те имат възможности да нанасят на своите политически противници удари, които да не могат да върнат. Щетата за БСП и ДПС е очевидна и смятам, че е умишлено нанесена от ГЕРБ. Някой е казал на Митьо Очите да напусне страната. Той е изваден навън, за да хванат другите двама - Бенчо Бенчев и Несрин Узун", посочи лидерът на "Движение 21".

"Хора като Митьо Очите са под постоянно наблюдение от органите на реда. Трудно се събират доказателства за такива хора, защото си разпределят парите в легални бизнеси. Такива акции трябва да продължат", коментира Биков.

Той настоя, че кампаниите на ГЕРБ се финансират единствено от държавната субсидия.

Не пропускайте видеото с целия разговор.