България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сметната палата в борба срещу мръсния въздух в цялата страна

Най-голям замърсител в България е използваното за отопление твърдо гориво, категоричен е Цветан Цветков

06.07.2018 | 09:23 Редактор: Велислав Филипов
Сметната палата в борба срещу мръсния въздух в цялата страна

Извършихме кооперативен одит за качеството на мръсния въздух заедно с още 19 сметни палати. В България установихме, че качеството на въздуха в периода 2014-2017 година е било нарушавано цели 35 пъти. Това включва замърсяване с фини прахови частици и въглероден диоксид.

Това каза в студиото на "България сутрин" председателят на Сметната палата Цветан Цветков за направения одит на мръсния въздух в столицата и други големи градове в страната.

"Целта на този одит бе да се види дали мерките, вземани от местната власт, са ефективни. Резултатите показват, че има редица проблеми, които трябва да се решат незабавно. В ЕС основните замърсители са електроцентралите и автомобилите, но в България това е използването на твърди горива за отопление през зимата", категоричен е Цветков.

По думите му намаляването на твърдите горива е основно и доста сериозно предизвикателство пред Столичната община.

"Българинът страда от енергийна бедност, а освен това хората с ниски доходи получават пари, за да се запасяват с твърдо гориво. Има десетки инициативи за подобряването на въздуха, но не се забелязва голям ефект. Има данни, че финансирането на тези инициативи е доста затруднено", подчерта председателят на Сметната палата пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и борбата с младежката безработица, която е с тенденция да намалява в последните години.

"На национално ниво няма надеждна система за следене на младежката безработица. Трябва да има синхронизация между обучението в университета и нуждите на бизнеса", отбеляза Цветан Цветков.