България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Измамата Сан Стефано" разкрива истинското значение на Трети март

Журналистът Иво Инджев предлага мащабно изследване за ролята на Русия в "освобождението" на българите по време на Руско-турската война

03.07.2018 | 09:52 Редактор: Василена Василева

Провокативният български журналист и блогър Иво Инджев предлага мащабно изследване за ролята на Русия в "освобождението" на българите по време на Руско-турската война. 

Книгата "Измамата Сан Стефано" разкрива любопитни факти около датата 3 март. В 480 страници дългогодишният водещ прави прецизна дисекция на периода, разглеждайки детайлно фактите и заблудите, дали основа на представата за т.нар. вечена дружба между България и Русия, между СССР и НРБ и между двата "уж вечно влюбени през вековете" народа.

"За мен между сред истинските герои, които са абсолютно непознати на широката българска публика, има руснаци, които заслужават да им бъдат издигнати паметници у нас. Те заслужават уважение, защото са защитили народа ни от руските нападки по време на самата война, застанали са на наша страна", сподели в студиото на "България сутрин" Иво Инджев.

Разбивайки митове, в книгата си журналистът маркира онези аспекти от руската политика, които оставят трайна следа не само в българската и руската история, но и окончателно променят световната карта.