България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП vs. ГЕРБ: Основателен вот на недоверие или много шум за нищо?

Той беше внесен от опозицията с мотив - провал в сектор "Сугурност"

29.06.2018 | 09:10 Редактор: Василена Василева
БСП vs. ГЕРБ: Основателен вот на недоверие или много шум за нищо?

Вторият вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов ще бъде гласуван днес. Той беше внесен от БСП с мотив - провал в сектор "Сугурност".

Вероятността вотът на недоверие да бъде успешен обаче е малка. За това са необходими 121 гласа, а максималната подкрепа, която може да се събере е 105 гласа. Зад желанието за оставка на кабинета застават освен вносителите от БСП, и от ДПС.

"Държавата в сфера "сигурност" е пред разпад. Пробойните са видими за цялото българско общество. Позицията на управляващите и неоказването на абсолютно никаква активна позиция по темата са показателни", каза пред Bulgaria ON AIR депутатът от БСП Пенчо Милков.

От своя страна Христо Гаджев от ГЕРБ бе категоричен, че България към момента е сигурна държава.

"Разбира се има какво да се прави по темата за битовата престъпност. Това е и един от основните приоритети на Министерството на вътрешните работи и на правителството. А в мотивите на вота се казаха много неистини", подчерта той.

Дебатът по вота беше проведен на извънредно заседание на парламента във вторник, което ще се запомни с почти отсъстващия дебат по същество. 

Заседанието продължи по-малко от час и половина, а същинската му част се изнесе в кулоарите на парламента, където министрите и депутатите от ГЕРБ решиха да отговорят на упреците на БСП, вместо в пленарната зала.

При четенето на мотивите за вота на недоверие лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че управляващите приватизират сектор "Сигурност", като го прехвърлят в частни ръце. Тя критикува и мерките в местата за изтърпяване на наказания и лишаване от свобода. 

Това е вторият вот на недоверие, внесен от БСП, за третия кабинет на Бойко Борисов. Предишният беше за провал на политиката за борба с корупцията и бе гласуван на 25 януари. Той бе подкрепен от ДПС.

Вижте повече във видеото!