България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Веганите набелязаха зоопарковете: Да бъдат затворени!

Исканията им са далеч от истината, заяви директорът на столичната зоологическа градина Добромир Бориславов

25.05.2018 | 08:35 Редактор: Иван Берберов
Веганите набелязаха зоопарковете: Да бъдат затворени!

Вегани излизат на протест в началото на юни с искане за затваряне на Софийската зоологическа градина. Според представители на Българския вегански съюз условията, в които са отглеждани животните, са мизерни. Веганите настояват животните да бъдат моментално освободени и пуснати в защитени паркове. 

"Искаме зоопаркът тотално да се затвори. Редица случаи има на избягали животни от зоопарка. Факт е, че животните страдат. Това не е безопасно място за животните. Те развиват зоокоза, болест, която променя поведението им. Образователният ефект не е факт, тъй като зоопаркът учи децата да виждат животните депресирани и затворени. Имаме технологии за холограми и добавени реалности – няма нужда да имаме животни в клетка", изтъкна лидерът на веганите Никола Донев. 

Директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов категорично отрече твърденията на веганите и подчерта, че за 130 години история на парка, всички милиони посетители са учени на любов към природата и животните. 

"В момента в зоопарковете са останали много редки видове, които в природата почти ги няма. Позицията на веганите сочи за неразбиране на темата. Те могат ли да вземат отговорност за това, което искат? Животните в зоопарка живеят повече, отколкото в природата. Исканията им са далеч от истината. Абсолютно невярно е, че тук има некомпетентни хора. Дори ни търсят, ако става дума за проблем с екзотично животно", посочи Бориславов пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров. 

По думите на Донев протестът на веганите ще бъде на 10 юни в 12 часа пред главния вход на Софийския зоопарк.

2
1 rate up comment rate down comment 0
Ani Dimitrova
преди 3 години
Би било прекрасно ако уволните глупакът - автор на тази статия. Що за провокативно заглавие, изопачаващо един факт, зад който стои история с хубава и в реда на нещата цел. Към автора - уважавайте себе си и покажете наистина интелигентност, а не манипулативно мислене, желание за известност чрез провокация на хората и глупост. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Maya Lehrb
преди 3 години