България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доплащането за мед. изделия застрашавало живота на пациентите!

Ниски цени – ниско качество, обобщи д-р Дечо Дечев пред Bulgaria ON AIR

11.04.2018 | 08:35 Редактор: Иван Берберов
Доплащането за мед. изделия застрашавало живота на пациентите!

Националната здравноосигурителна каса ще дава по-малко пари за медицински изделия. Оказва се, че пациентът ще се налага да плаща за протези, импланти и стентове. Това става ясно от новия реимбурсен списък на медицинските изделия на НЗОК, който влезе в сила от месец април.

"Ние не сме съгласни да доплащаме. Това е заплаха за живота и здравето на пациента! Имаме бедни пациенти, които дори не могат да дойдат до болницата за преглед. Доплащането бави лекуването на пациентите, а стабилизирането им харчи дори повече публични средства", категорична бе Пенка Георгиева от Сдружение "Заедно с теб".

В "България сутрин" изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев изтъкна, че основна задача на всеки един фонд е да понижава цената, която ние всички плащаме.

"Намаляването на цените трябва да бъде по начин, по който няма да се ощетят пациентите. Трябва да се осигури връзка между цените, които е постигнала Националната каса, и тези, които ще се постигнат за провеждането на обществените поръчки във всяка една болница. 

Нямаме никакъв контролен механизъм, който да гарантира качеството на медицинските изделия. Ако цената им падне, на пазара ще се появят по-некачествени", подчерта медикът.

Като допълнение Георгиева отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че администрацията на Министерството на здравеопазването е некомпетентна. Тя вкара в това обществено напрежение едни сухи администратори, които се хвърлят необяснимо от грешка в грешка, посочи още тя.