България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Бягство от затвора: Има ли основания за оставките на Цачева и Радев?

Един затворник излиза на държавата много по-скъпо от един професор, посочи социологът Андрей Райчев

05.04.2018 | 09:20 Редактор: Тодор Петров
Бягство от затвора: Има ли основания за оставките на Цачева и Радев?

Гръмна важна част от наказателната система. Общият стил на корумпираност изгърмя в много видимо нещо. Единственият герой е чистачката, защото само тя говори самокритично. Случаят показва, че това са хора, които са маскирани на полицаи. Няма оставки, няма някой, който да каже "моята политика фалира, аз си отивам".

С тези думи социологът Андрей Райчев обясни ситуацията с избягалите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор. Издирването им продължава, а към момента няма и следа от тях.

На този фон БСП поиска оставките на министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев. Вчера такива подадоха временно преназначеният директор на затворите Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев.

"Ако беше нормално бягство от затвор, може и да няма основание за оставки. В случая циркът е пълен, защото се бяга през централния вход на Централния затвор", посочи политическият анализатор Михаил Константинов в "България сутрин".

Той е на мнение, че ще има затихване по случая, а системата е такава, че всеки следващ скандал измества предходния. Този път големите оставки ще се разминат. Не е изключено да ги хванат в следващите 2-3 дни, отбеляза математикът.

"Затворниците не са проблем, нивото на корупция е огромно. Фундаментално сбъркана е самата наказателна система. Един затворник ни излиза много по-скъпо от един професор. Професорът струва на държавата около 15-20- хил. лева годишно, а затворникът - 25 хил", каза още Андрей Райчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него властта е много успешна във външната си политика, но скандалите в страната следват един след друг. Въпреки това не наблюдаваме разклащане на онези 1 млн. гласа, с които по думите му разполага ГЕРБ.

Михаил Константинов се съгласи с тезата, че външната политика помага на управляващите и добави:

Нещата станаха толкова комични, че от два дни само се смея. Две държави заслужиха жълтата фланелка за хумор и сатира - България и Великобритания.