България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Расте, но не старее - 139 години София столица на България

Музеят за история на града представя уникални експонати на посетителите

03.04.2018 | 10:26 Редактор: Тодор Петров
Расте, но не старее - 139 години София столица на България

София празнува 139 години от обявяването си за столица на България. Редица празнични събития и вход свободен в част от музеите ще ви позволят да се запознаете с историята на града.

Преди 139 години София има население от около 13 хил. жители, а днес със своите 1,3 млн. жители градът се нарежда на 15-о място по големина в целия Европейски съюз. Проф. Марин Дринов е човекът, който защитава тезата, че София трябва да стане столица на България, а в съперничеството влизат още Велико Търново и Пловдив.

Една от залите на Музея за история на София представя автентичните кабинети на първите управници на града, а в специална витрина е поставен първият печат на градския управителен съвет от 1879 г.

Ерина Кръстева от Музея за история на София показа за Bulgaria ON AIR първообраза на герба на София от 1900 г. По предложение на един от зам.-кметовете Ради Радев е добавен девизът "Расте, но не старее".

"За 139 години столица и за 140 години Освобождение на България от османско владичество имаме специална временна изложба, наречена "Светлината на Освобождението" на бул. "Мария Луиза" 16 в Триъгълната кула на Сердика", обясни Кръстева за "България сутрин".