България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българският суперавтомобил "Кола на греха" покори автосалона в Женева

Болидът струва 180 хил. евро, а хибридната версия стига до 800 к.с., уточни инженерът Росен Даскалов

23.03.2018 | 09:58 Редактор: Велислав Филипов
Българският суперавтомобил

Инженерът Росен Даскалов съчетава упоритост и креативност, а именно те му помагат да надгради идеята да създаде автомобил за себе си до производството на първите български суперавтомобили, наречени "Коли на греха". Точно преди няколко дни бе и световната премиера на новия иновативен болид и хибридната версия на автомобила, представени на автосалона в Женева. 

Инженерът сподели в "България сутрин", че още в техническата гимназия е започнал да рисува, а след това да сглобява колички от дърво и метал.

"Автомобилите са моята мечта. Целенасочено започнах да се занимавам усърдно с конструирането на този болид през 2013 г., когато представихме първия прототип на "Кола на греха", уточни инженерът.

Той отбеляза, че първите автомобили от марката са сглобявани в Англия, но по-късно цялото производство се е изместило в България. Така в момента суперавтомобилът се сглобява от екип конструктори в Русе.

"В момента автомобилът има две версии - една състезателна и една градска. Отборът ни се казва "Sofia car motorsport" , а мотото ни е "from racing to the roads". Искаме автомобилът да е състезателен, но да може да се кара в градска среда. Хибридната версия стига до 800 к.с. Това е на нивото на най-добрите GT автомобили", подчерта още инженерът пред Bulgaria ON AIR

Даскалов допълни, че базовата цена на суперавтомобилът е 180 хил. евро.