България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кадиев за "Гинкагейт": Корумпирана сделка, правителството продава ЧЕЗ на себе си

Върбакова е с малък бизнес и неясно финансиране, посочи той пред Bulgaria ON AIR

09.03.2018 | 07:50 Редактор: Тодор Петров
Кадиев за

"Сделката за ЧЕЗ е корумпирана от самото начало и със сигурност е била съгласувана с правителството. В момента правителството участва в тази сделка - то продава ЧЕЗ на себе си", заяви лидерът на партия "Нормална държава" Георги Кадиев пред Bulgaria ON AIR. 

През седмицата се проведоха финални преговори между купувача на дружеството Гинка Върбакова и ЧЕЗ, а резултатът от тях се очаква да бъде обявен днес. Българската държава поиска да контролира част от активите на компанията, но в същото време ЧЕЗ води арбитражно дело срещу страната ни.

Най-вероятно държавата би успяла да влезе с контролен дял, ако преди това постигне споразумение с чехите за отпадане на арбитражния иск, смята Георги Кадиев. Той обаче не иска това да се случи.

"За да влезе България с контролен дял, означава да купи 34% от тези, които се продават. Държавата трябва да изпрати много силен сигнал, че не харесва тази сделка, който банките ще разберат и няма да я финансират", категоричен бе Кадиев.

Според него или трябва да се върви към цялостно придобиване на ЧЕЗ в България, което обаче ще излезе много скъпо, или към налагане на условия, които да привлекат стратегически инвеститор, какъвто по негово мнение Гинка Върбакова не е.

В "България сутрин" лидерът на "Нормална държава" посочи и друг проблем - бизнесът на Върбакова бил малък. Кадиев настоя, че и към този момент не е ясно какво точно ще бъде финансирането на сделката и откъде ще дойдат парите.

"От 20 години са приятелки с министъра на енергетиката и видиш ли не са си говорили нито веднъж", коментира Кадиев по повод оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която не бе приета от премиера Борисов.

Гостът в студиото на Лора Инджова подчерта, че ще има още протести пред КЕВР, но той не е разговарял с лидера на БСП Корнелия Нинова, с чиято партия протестираха заедно преди дни пред Министерския съвет.